Sulfat
Et sulfatindhold over 50 mg/l indikerer, at der er tilført mere sulfat til grundvandet end der naturligt er indeholdt i det nedsivende regnvand. Kilden vil ofte være pyritoxidation. Pyritoxidation finder sted, når iltet eller nitratholdigt vand passerer pyritholdige jordlag. Pyritoxidationen reducerer ilt- og nitratindholdet under dannelse af bl.a. sulfat. Et højt sulfatindhold viser derfor, at grundvandsmagasinet og/eller de overliggende jordlag er belastet med nedsivende nitrat, eller at vandspejlet, som følge af kraftigt oppumpning, ligger lavt således, at der kan trænge ilt dybt ned i jordlagene. Grænseværdien for sulfat i drikkevand er 250 mg/l.
En del boringer i den nordlige del af OSD indeholder under 20 mg/l. I en stribe løbende fra Sevel og Djeld og mod sydøst er sulfatindholdet i råvandet i samtlige boringer forhøjet med et indhold mellem 50 og 250 mg/l.
Sulfatindholdet er sammenholdt med nitratindholdet og det viser sig for boringerne i kortlægningsområdet at sulfatindholdet i mange boringer er lavt selvom der er nitrat tilstede. Dette indikerer, at den nitratreduktion der sker i dele af området, primært sker vha. jernoxider og organisk stof – og ikke ved pyritoxidation. Generelt må nitratreduktionskapaciteten i området vurderes som forholdsvis lav for så vidt angår de øverste kvartære lag. De dybereliggende kvartære lerlag over Vinderup magasinet må dog antages at have en god nitratreduktionskapacitet.
Klorid
Trods den kystnære beliggenhed er kloridindholdet generelt fundet i forholdsvis moderate koncentrationer, og kloridindholdet i alle boringer ligger indenfor et naturligt baggrundsniveau.
Aggressiv Kuldioxid
Når der ikke er tilstrækkeligt med kalk i jorden til at neutralisere den syre den dannes f.eks. ved nedbrydning af organisk stof vil der optræde et indhold af aggressiv kuldioxid i vandet. Aggressiv kuldioxid er skadeligt, da det er en syre der angriber installationer på vandværket og i husholdninger, med risiko for at der kan frigives skadelige tungmetaller til drikkevandet. I forhold til drikkevandskvalitetskriteriet må der ikke være aggressiv kuldioxid i drikkevandet og grænseværdien sættes til 2 mg/l, der typisk er detektionsgrænsen.
I hovedparten af boringerne i området ses et indhold af aggressiv kuldioxid over 2 mg/l. I de fleste boringer er indholdet dog under 5 mg/l. Der ses intet mønster i fordelingen i forhold til magasintypen.
Arsen
Arsen er kun analyseret i 33 boringer. Samtlige indvindingsboringer tilhørende vandværkerne er analyseret for arsen. Kvalitetskriteriet for arsen er 5 μg/l. I 8 boringer, heraf en af indvindingsboringerne tilhørende Ryde-Stendis-Højbjerg Vandværk, er påvist et arsenindhold over 5 μg/l. Indholdet er generelt ikke højere end, at en normal vandbehandling på et vandværk vil reducere arsenindholdet til under grænseværdien for drikkevand på 5 μg/l. Højeste arsenindhold er fundet i det øverste filter i undersøgelsesboringen DGU nr. 64.1741, hvor der konstateret 23 μg/l. Det næsthøjeste arsenindhold på 13 μg/l er påvist i boringen med DGU nr. 54.292 i 2007. En tidligere analyse foretaget i 2003 i samme boring viste et arsen indhold på 0,4 μg/l.
Sprøjtemidler
Sprøjtemidler bruges både på marker, i haver, langs veje og jernbaner, i plantager og på gårdspladser. Desværre finder man dem også i grundvandet. Flere sprøjtemidler er blevet forbudt pga. risikoen for forurening af grundvandet. Kvalitetskravet for drikkevand mht. sprøjtemidler er 0,1 µg/l, og hvis der forekommer flere forskellige på samme tid, må den samlede koncentration ikke overstige 0,5 µg/l.
For pesticider er der gjort fund i tre boringer, mens der i to boringer (DGU nr. 64.1102 og 54.390) er tidligere fund. Der er fund af BAM, AMPA og ”4-clor,2-methylphenol”. To af boringerne med fund vurderes at være utætte eller på anden vis uhensigtsmæssigt indrettet. Umiddelbart vurderes de miljøfremmede stoffer, herunder pesticider ikke at udgøre et problem for vandindvindingen i området. De fund der er gjort i området kan sandsynligvis for hovedparten tilskrives en uhensigtsmæssig indretning eller utæthed af boringen.