Sulfat
Pyrit, som er et naturligt forekommende mineral bestående af jern og sulfid, oxideres ved kontakt med nitrat eller ilt, der optages af vandet ved overfladen og nedsiver gennem jordlagene. Oxidationen af pyrit modvirker således, at nitrat nedsiver til grundvandsmagasinerne. Ilt kan også transporteres ved diffusion igennem den umættede zone, hvilket giver langt hurtigere forbrug af jordlagenes reduktionskapacitet, hvis f.eks. grundvandsspejlet sænkes omkring en boring pga. oppumpning. Det skal bemærkes, at der er tale om en irreversibel proces, hvor jordens pyritindhold og dermed en del af nitratreduktionskapaciteten opbruges gradvist. Endvidere skal det også bemærkes, at nitrat også kan omdannes ved reaktion med organisk stof eller ferrojern.
Ved pyritoxidation med ilt eller nitrat dannes sulfat og pH falder, hvis der ikke er tilstrækkelig bufferkapacitet i magasinet. Høje og stigende sulfatkoncentrationer er altså tegn på en tiltagende andel af ungt grundvand, som har indeholdt væsentlige mængder nitrat (eller ilt), da det blev dannet. Efterfølgende faldende sulfatkoncentrationer og eventuelt forekomst af nitrat vil være det første tegn på, at magasinets nitratreduktionskapacitet er ved at være opbrugt.
Hovedparten af boringerne inden for OSD og indvindingsoplandene har et indhold på under 50 mg/l. Således har 47 boringer ud af 65 et indhold under 50 mg/l, heraf har de 17 et indhold under 20 mg/l, som indikerer sulfatreducerende forhold. Kun 5 boringer har et sulfatindhold over 100 mg/l. Tre af boringerne er filtersat i KS1 og to er filtersat i KS2. Der er bl.a. tale om både nuværende og tidligere indvindingsboring til Herrup Vandværk.
Aggressiv Kuldioxid
Når der ikke er tilstrækkeligt med kalk i jorden til at neutralisere den syre den dannes f.eks. ved nedbrydning af organisk stof vil der optræde et indhold af aggressiv kuldioxid i vandet. Aggressiv kuldioxid er skadeligt, da det er en syre der angriber installationer på vandværket og i husholdninger, med risiko for at der kan frigives skadelige tungmetaller til drikkevandet. I forhold til drikkevandskvalitetskriteriet må der ikke være aggressiv kuldioxid i drikkevandet og grænseværdien sættes til 2 mg/l, der typisk er detektionsgrænsen.
Generelt er de terrænnære jordlag i kortlægningsområdet syd og vest for Hovedopholdslinjen kalkfri, hvilket bl.a. ses ved, at vandet i dele af kortlægningsområdet er meget blødt. At der ikke er kalk i jordlagene betyder også, at der er aggressivt kuldioxid i mange boringer. Således er der fundet indhold af aggressivt kuldioxid i 31 boringer. Indholdet af aggressivt kuldioxid er højt i den centrale og sydlige del af kortlægningsområdet. I den nordlige del af området, som ligger tæt ved Hovedopholdslinjen, er der sandsynligvis mere kalk i jordlagene til at neutralisere den opløste kuldioxid. Der er aggressiv kuldioxid i både de kvartære og miocæne magasiner.
Sprøjtemidler
Sprøjtemidler bruges både på marker, i haver, langs veje og jernbaner, i plantager og på gårdspladser. Desværre finder man dem også i grundvandet. Flere sprøjtemidler er blevet forbudt pga. risikoen for forurening af grundvandet. Kvalitetskravet for drikkevand mht. sprøjtemidler er 0,1 µg/l, og hvis der forekommer flere forskellige på samme tid, må den samlede koncentration ikke overstige 0,5 µg/l.
Der er analyseret for sprøjtemidler i vandprøver indenfor kortlægningsområdet i 42 indtag, heraf indeholder 6 boringer et eller flere sprøjtemidler. I 36 indtag har der ikke været fund, hverken ved nyeste eller tidligere udførte analyser. Det skal bemærkes, at en stor del af fundene stammer fra GRUMO overvågningsboringer, som er filtersat forholdsvis terrænnært. Fundprocenten er således omkring 14 %, hvilket er lavt i forhold til landsgennemsnittet på 25 %. Der er fundet stofferne: AMPA, Glyphosat, CPA, Propiconazol, Metribuz-desam-diket, Metribuzin-diketo, PPU (IN70941), Atrazin-desisopropy og Bentazon.
PPU (IN70941) er et nedbrydningsprodukt fra Rimsulfuron1, som er et sprøjtemiddel anvendt i forbindelse med kartoffeldyrkning. Metribuz-desam-diket er ligeledes et nedbrydningsprodukt fra et sprøjtemiddel, der anvendes i forbindelse med kartoffeldyrkning, nemlig Metribuzin. Propiconazol er et fungicid, der anvendes til svampebekæmpelse.