I den vestlige del af kommunen ved vandværkerne ved Nissum Fjord er der konstateret nitrat i intervallet 1-10 mg/l, med et indhold op til 25 mg/l i en enkelt boring i det primære grundvandsmagasin (et miocænt sandmagasin). I området ved Ulfborg, hvor der er et OSD, og hvor Ulfborg Vandværk indvinder, er der ikke fundet nitrat i de primære grundvandsmagasiner. I den centrale del af kommunen ved Holstebro, hvor en væsentlig del af drikkevandsindvindingen foregår, og hvor der er et større OSD, er der ikke fundet nitrat i de dybere miocæne magasiner, hvorfra vandværkerne indvinder.
I den nordlige del af kommunen ved Vinderup, hvor der er et større OSD, og hvor flere vandværker indvinder, indvindes der i hovedparten af boringerne fra de primære grundvandsmagasiner (”Vinderup magasinet” og miocænt sand) uden nitrat, men der er dog lokale nitratfund i enkelte boringer i det primære magasin. Også i den østlige del af kommunen ved Borbjerg Plantage, hvor der er OSD og bl.a. Sandagergård Vandværk og Herrup Vandværk indvinder, er de primære magasiner generelt uden nitrat, men der er dog lokalt fundet nitrat i boringer i de primære magasiner. Der er endda enkelte fund af nitrat i koncentrationer over grænseværdien for drikkevand (50 mg/l), bl.a. i boringer tæt ved Skave Å, hvor der ingen naturlig beskyttelse er af magasinet.
Samlet set vurderes det, at de primære grundvandsmagasiner i hovedparten af indsatsområderne pt. har acceptable nitratindhold. Der er således ingen af vandværkerne, der i dag indvinder nitratholdigt vand. Der er dog enkelte boringer i det primære magasin, hvor der er fundet nitrat i forholdsvis høje koncentrationer, navnlig i området ved Borbjerg Plantage og vest herfor. Samlet vurderes det derfor, at det ikke i øjeblikket er nødvendigt at gennemføre frivillige aftaler eller påbud om rådighedsindskrænkende indsatser over for nitratudvaskning, men at forholdene omkring boringerne med lokale fund med mere end 10 mg/l nitrat skal undersøges nærmere. Derudover baseres indsatsen primært på overvågning af vandkvaliteten i det primære grundvandsmagasin.
Et forhøjet indhold af sulfat i grundvandet kan være et udtryk for, at der foregår en nitratreduktion, dvs. en omdannelse af den nedsivende nitrat i jordlagene i eller over grundvandsmagasinet. Nitratreduktionen vil nemlig ske under dannelse af sulfat. Et stigende sulfatindhold kan således ses som en indikator for, at det nedsivende grundvand indeholder nitrat, der vil ende i grundvandsmagasinet når jordens naturlige evne til at nedbryde nitrat er opbrugt og ikke længere er tilstrækkelig til at reducere alt det nedsivende nitrat. Også en sænkning af vandspejlet ved kraftig indvinding kan betyde, at sulfatindholdet stiger, da ilten, der trænger ned i jordlagene ved vandspejlssænkningen, reduceres på samme måde som nitraten under dannelse af sulfat.
I vandværkernes boringer ses et meget varierende indhold af sulfat. Ved to vandværker er indholdet forhøjet, dvs. mere end 75 mg/l, men dog langt under grænseværdien for drikkevand på 250 mg/l. Det naturlige indhold af sulfat i grundvandet i Holstebro Kommune er typisk mellem ca. 10 og 40 mg/l. Ved tre vandværker er sulfatindholdet stigende, og ved fire vandværker er indholdet faldende. Der er således ikke noget entydigt billede af sulfatindholdet og udviklingen i det hele taget.