Nitrat
Nitrat er væsentlig i forhold til at vurdere grundvandskvaliteten og grundvandsmagasinets sårbarhed. Grænseværdien for nitrat i drikkevand er 50 mg/l. Hvis grundvandet er sårbart overfor nitrat, kan det betyde, at det også kan være sårbart overfor andre stoffer som f.eks. miljøfremmede stoffer.
Nitrat stammer fra gødningen, som spredes på landbrugsarealerne, men der vil også under naturarealer ske en udvaskning af nitrat i forbindelse med nedbrydningen og omsætningen af det organiske stof i jordbunden. Udvaskningen under naturarealer er dog betydeligt mindre end under landbrugsarealer.
Hvorvidt den nedsivende nitrat når grundvandsmagasinet, afhænger af jordens evne til at nedbryde og omsætte nitraten. Såfremt jordlagene har tilstrækkelig med reduktionskapacitet, i form af bl.a. mineralet pyrit, vil nitraten blive nedbrudt længe før, det når grundvandsmagasinet.
Der er analyseret for nitrat i 63 filtre i kortlægningsområdet. Det højeste fund er på 84,4 mg/l, mens middelværdien inklusiv analyser uden fund er på 4 mg/l. Der er i den seneste analyse fundet nitrat (> 1 mg/l) i 38 filtre, mens der ikke er fundet nitrat eller kun i et meget lavt indhold i 14 filtre. Der er således fundet nitrat i mere end 2 tredjedele af de undersøgte filtre. De fleste fund af nitrat har et indhold under 25 mg/l. Kun 1 boring indeholder mere end 50 mg/l.
I området omkring Thorsminde, Fjand, Husby Vest og Sdr. Nissum Vandværker er der nitratfund i alle tre grundvandsmagasiner; det kvartære, det øvre miocæne og det nedre miocæne, dog ikke i vandværksboringerne. De konstaterede nitratindhold ligger på 1-10 mg/l i 5 boringer og i en enkelt boring i det øvre miocæne sandmagasin ligger nitratindholdet på 10-25 mg/l. I området omkring Vemb Vandværk er der ingen nitratfund i det øvre miocæne sandmagasin eller i det dybtliggende kvartære og dybtliggende miocæne sandmagasin.
Nitratfund sammenholdt med dybden af indtaget har vist at nitratindhold kun ses terrænnært i hhv. kvartært og øvre miocænt sand.
Sulfat
Sulfatindholdet er en vigtig parameter til vurdering af et magasins sårbarhed i forhold til især nitrat. For sulfat er det typisk 20 mg/l, der anvendes som baggrundsniveau. Et forhøjet sulfatindhold, dvs. mere end 50 mg/l kan stamme fra oxidation af pyrit med ilt eller nitrat fra det vand, der nedsiver til magasinet.
I området omkring Torsminde, Fjand, Sdr. Nissum og Husby Vest Vandværker, ses et moderat indhold af sulfat (>20 mg/l) i 6 boringer; kun i en boring er indholdet over 50 mg/l. I disse boringer er der tegn på overfladepåvirkning. I det nedre miocæne sandmagasin er sulfatindholdet <20 mg/l i alle boringer. Ved Vemb Vandværk er sulfatindholdet <20 mg/l. Det højeste målte sulfatindhold på 100 mg/l ses i boring DGU nr. 63.670, der er filtersat i det øvre miocæne sandmagasin. Boringen er i dag sløjfet, men var tidligere indvindingsboring ved Vemb Vandværk.
Klorid
Trods den kystnære beliggenhed er kloridindholdet generelt fundet i forholdsvis moderate koncentrationer. I det øvre miocæne sandmagasin ligger kloridindholdet på 27-69 mg/l, og er dermed lettere forhøjet i nogle boringer. Husby Vest Vandværk indvinder fra 80-86 m u.t. fra den nedre del af det øvre miocæne sandmagasin, og i dette niveau er kloridindholdet på ca. 40 mg/l. Sdr. Nissum Vandværk indvinder fra 35-52 m u.t. fra den centrale del af det øvre miocæne sandmagasin, og indholdet af klorid ligger på 27-37 mg/l. Thorsminde Vandværk indvinder fra 38-58 m u.t. fra den centrale del af det øvre miocæne sandmagasin, og indholdet af klorid ligger på 54-62 mg/l. Niveauet er let forhøjet og skyldes formentlig påvirkning fra residualt vand fra gamle marine aflejringer, men der kan også være tale om en mindre påvirkning fra fjorden. I det kvartære sandmagasin ligger kloridindholdet på ca. 30 mg/l, hvilket er på niveau med baggrundsværdien. Grænseværdien for klorid i drikkevand er 250 mg/l.
Sprøjtemidler
Sprøjtemidler bruges både på marker, i haver, langs veje og jernbaner, i plantager og på gårdspladser. Desværre finder man dem også i grundvandet. Flere sprøjtemidler er blevet forbudt på grund af risikoen for forurening af grundvandet. Grænseværdien for sprøjtemidler i drikkevand er 0,1 µg/l, og hvis der forekommer flere forskellige stoffer på samme tid, må den samlede koncentration ikke overstige 0,5 µg/l.
Der er fundet sprøjtemidler i grundvandet i området omkring Vemb Vandværk . Der er 21 historiske fund, som fordeler sig på de to boringer DGU nr. 63.670 og 63.671, som begge er filtersat i det øvre miocæne sandmagasin. Ved seneste analyse fra 2010, er der påvist fund af sprøjtemidler over detektionsgrænsen i begge boringer. De to boringer tilhører Vemb Vandværk. Den ene boring, DGU nr. 63.670, blev sløjfet i 2005, og den anden boring, DGU nr. 63.671, fungerer som reserveboring ved Vemb Vandværk. Der er ikke målt indhold af sprøjtemidler over detektionsgrænsen i andre boringer indenfor området, og det kan derfor ikke afgøres med sikkerhed, om det er en magasinforurening, eller der er tale om, at indholdet af sprøjtemidler i de to boringer ved Vemb Vandværk skyldes boringsbetingede forhold.
I området omkring Torsminde, Fjand, Sdr. Nissum og Husby Vest Vandværker er 11 boringer analyseret for sprøjtemidler. Boringerne omfatter alle indvindingsboringer tilknyttet de almene vandværker på nær boring DGU nr. 72.749, filter 2 og 72.749, filter 3, der tilhører Husby Vest Vandværk. Ved seneste analyse, er der ikke påvist fund af pesticider. I området omkring Torsminde, Fjand, Sdr. Nissum og Husby Vest Vandværker er der således ikke fundet sprøjtemidler i form af pesticider og nedbrydningsprodukter fra pesticider.